Ridefysioterapi er fysioterapi med hesten som "terapeutisk redskab"
Hestens bevægelse er det centrale i behandlingen.
For at sikre at træningen tilpasses til rytterens behov og formåen skal der være en uddannet ridefysioterapeut til at sikre at træningen tilrettelægges korrekt.
For at sikre at træningen foregår under sikkerheds og dyrevelfærdsmæssigt forsvarlige forhold skal der ligeledes være tilknyttet en handicaprideinstruktør, til at kontrollere håndtering af hesten og ridetekniske forhold samt instruktion af rytteren.
Der rides fortrinsvis i skridt som er hestens langsomste gangart, da det er i skridt man får den bedste overførelse af bevægelse fra hesten til rytteren.
Hestens bevægelsesmønster overføres til rytteren og bevæger rytterens krop i den diagonale bevægelse som er fundamental i menneskets bevægelsesmønster.
Ved at føre rytterens krop ind i den naturlige bevægelse, opnåes en virkning som går helt ind og starter i grundmotorikken.
Hvis menneskets krop af den ene eller anden grund ikke ved andre former for træning kan arbejde rytmiske, regelmæssigt og i balance, er ridefysioterapi et enestående redskab til at opnå en effektiv træning med udbytte på mange punkter:
Styrketræning af kroppens kernemuskulatur.
Træning af balance
Træning af fornemmelsen for kroppens ligevægt og midtpunkt
"Nulstilling" af kroppens bevægelsesmønster, hvilket medfører ro og velvære i kroppen efter træning
Stimulering af vejrtrækningen
Stimulering af fordøjelsen
Forbedret indlæringsevne
Forbedret motorik
Forbedret koordination